luni, 31 martie 2014

Intrebare de zece puncte - "Cum putem scapa de gandaci?"

Se incapataneaza sa ne ocupe spatiul personal. Omori unul, noaptea te trezesti in chiuveta cu inca zece. Scoti bluza preferata din dulap, dar dupa ea vezi ceva miscand. Este el, gandacul de bucatarie, insotit mereu de prieteni si descendenti ... Cum scapam de acesti vizitatori inopinati?

Gandacii apartin increngaturii Artropode, clasa Insecte, ordinul Blatharia.
Aspect: La maturitate, gandacii rosii de bucatarie pot avea intre 1 si 1,5 cm lungime. Corpul lor este maro deschis, iar pe platosa gatului au doua dungi paralele negre sau maro inchis. Masculii adulti sunt mai subtiri decat femelele. Ambele sexe au aripi, dar rareori zboara. 
Unele specii invadeaza locuintele umane si sunt considerate daunatori.
Alte specii sunt benefice pentru mediu pentru importanta reciclarii materiilor organice descompuse.
Gandacii daunatori sunt gandacii de bucatarie.
Acestia emit mirosuri neplacute si pot produce, de asemenea, un sunet.

Intrarea:
- gandacii pot intra in casa prin diferite moduri; de la exterior prin fisuri si crapaturi, guri de aerisire, conducte de canalizare si scurgeri. Mai pot fi adusi in plasele de cumparaturi, cutii, sau pot fi transportati chiar de persoane.

Mediul ideal:
- casa ta este un teren propice ideal pentru gandacii de bucatarie. Cu o multime de alimente, caldura, apa si locuri de cuibarit, acestia pot ramane activi pe tot parcursul anului.
De obicei, isi fac cuiburi in locurile cu umiditate mai mare, in locuri izolate unde sa nu fie deranjati de nimeni si cu un grad scazut de luminozitate.

Reproducerea:
De-a lungul vietii o femela matura poate produce intre 4 si 8 capsule cu oua, de culoare maro deschis. Aceste capsule au aproximativ jumatate de cm in lungime, si contin intre 30-40 de oua.Femela transporta aceasta capsula in abdomenul ei pana cand nimfele sunt gata sa iasa. Daca scapa capsula prea devreme, gandacii nu se vor putea dezvolta, se vor deshidrata si vor muri.
Nimfele ies din oua in 28-30 de zile si traiesc in aceleasi locuri in care sunt si adultii. Pana ajung la maturitate naparlesc de 6-7 ori. Se nasc cate 3-4 generatii anual, fiecare traind in medie intre 100 si 200 de zile. Daca are suficienta hrana si umezeala, o femela este capabila sa produca peste 1.000.000 de urmasi pe an.
Gandacul rosu de bucatarie mananca orice fel de hrana, inclusiv lemn, sapun si orice obiect din gospodarie care are o oarecare valoare nutritiva.
Aceste insecte sunt nocturne, ceea ce inseamna ca in timpul zilei se ascund in colturile intunecate.
Daca vezi gandaci si in timpul zilei, inseamnca ca numarul lor este foarte mare. Aceste insecte prefera sa stea in acelasi loc retras si intunecos in numar mare, insa cand sunt prea multi si nu mai incap, se muta in alt loc.
Prefera locurile umede cu temperaturi de 25-30 grade Celsius.

Boli transmise:
- gandacii culeg tot felul de microbi din gunoi, din obiecte murdare sau mancaruri descompuse.
Sunt purtatori de boli pe care le transmit prin fecalele lasate pe mancaruri sau pe obiectele din casa.
Printre aceste boli, amintim: antrax, tuberculoza, salmonella, dizenterie, gastroenterocolita.
In momentul in care "naparlesc", pielea lor poate fi purtata prin aer, si poate cauza reactii astmatice adultilor, dar mai ales copiilor.

Combatere:
​ Se recomanda ca tratamentul impotriva acestora sa se efectueze de catre o firma specializata.
Inainte de tratament:
Pentru inceput este foarte important sa identificati daca aveti cuiburi de gandaci in casa sau cei pe care ii aveti sunt doar in vizita de la vecini. 

1. Tratamentul cu Capcane cu adeziv pe baza de feromoni si atractanti alimentari:
Acest tratament se recomanda in cazul in care nu aveti cuiburi cu gandaci la dumneavoastra in spatiu, ci vin doar de la vecini sau din alte locuri in cautare de hrana. Capcanele cu adeziv ii atrag, iar acestia raman lipiti pe placa adeziva. Sunt foarte eficiente in cazul in care aveti probleme cu gandacii de canalizare, care nu isi fac cuiburi in casa, ci vin de la subsolul blocului sau de la gurile de canalizare.  In acest caz se plaseaza capcanele cat mai aproape de locurile prin care pot sa patrunda spatiul dumneavoastra.
Capcanele cu adeziv pentru gandaci nu contin substante chimice putand fi folosite in orice conditii. 

2. Tratamentul cu gel insecticid
Gelul insecticid se foloseste acolo unde gradul de infestare este mediu sau suplimentar tratamentului prin pulverizare in caz de infestare masiva. Acesta atrage gandacii la consum, iar printr-un efect in cascada distruge si cuiburile formate. Gandacii vii, prin natura lor ii mananca pe cei morti, iar daca un daunator a consumat din gelul insecticid si a murit in cuib va afecta mai multi gandaci datorita acestui efect cascada. Avantajul acestui insecticid este ca se aplica foarte usor, nu miroase, nu este toxic pentru oameni si are remanenta de pana la 4 luni. De asemenea foarte eficient in cazul gandacilor de canalizare, prin aplicare in zonele prin care pot patrunde daunatorii in casa, dar si impotriva gandacilor de bucatarie in cazul in care nu doriti sa faceti un tratament care sa necesite pregatirea spatiului inainte de aplicare (EX: strangerea tuturor obiectelor din spatiul care trebuie tratat).
Metode de aplicare:
Se aplica direct din seringa in care este ambalat fara a mai fi dizolvat in apa sau in alti solventi, prin picaturi mici de marimea unui bob de orez, la distante de 1-2 metri distanta intre ele.
Foarte eficient in cazul infestarilor cu gandaci de bucatarie in apartamente , acolo unde  gradul de infestare nu este foarte mare. Se aplica cu precadere in bucatarie si baie, deoarece de acolo porneste orice infestare cu gandaci, prin locurile in care tineti gunoiul, pe langa tevile de apa care intra in locuinta, in spatele electrocasnicelor, in interiorul dulapurilor pe la balamale sau in colturi, in spatele mobilierului, etc.
Insecticidul gel este foarte bun impotiva gandacilor in cazurile in care spatiul tratat nu permite intervenirea printru-un tratament prin pulverizare (ex: zone de birouri cu calculatoare, servere sau alte tipuri de aparatura). 

3. Tratamentul prin pulverizare cu insecticide ce se dizolva in apa
Tratamentele prin pulverizare se fac de obicei la spatiile cu un grad mare de infestare cu pompe de joasa presiune specifice actiunilor de DDD. Aceste insecticide se dizolva in apa in concentratii cuprinse intre 1 - 5 %. Aplicarea se face rezidual prin locurile in care se afla gandacii, prin pulverizare directa.
Insecticidele pentru pulverizare se pot grupa in doua categorii: de remanenta -  care omoara daunatorii pe perioade mai indelungate de timp (4 saptamani) sau de soc -  doar efect imediat (pana la o saptamana). De obicei insecticidele de remanenta se folosesc cu precadere la interior acolo unde sa nu fie spalate de ploaie sau de roua, si au un miros destul de slab, iar insecticidele de soc au un miros puternic care sa irite gandacii pentru a-i scoate din ascunzisuri cu scopul de a intra in contact cu substanta pulverizata pe suprafete. Pentru gandaci se trateaza spatiile pe la colturile incaperii, prin spatele obiectelor aflate in incapere (dupa dulapuri sau orice tip de mobilier), pe pereti, pe la tocurile usilor si ale geamurilor si prin locurile prin care ii vedeti.
Se efectueaza un tratament chimic in doua etape: prima etapa are un efect soc, in urma careia vor muri toate insectele existente, iar cel de-al doilea tratament efectuat la 15 zile de la data primului, va distruge si puii iesiti din oua.
!!!Nu exista nici un insecticid care distruge oule insectelor.

Se recomanda ca dupa aplicarea insecticidului sa parasiti spatiul tratat aproximativ de 2-3 ore, timp in care trebuie lasate geamurile inchise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu