marți, 29 iulie 2014

Cum tinem rozatoarele la distanta?





Combaterea rozatoarelor trebuie efectuata pe tot parcursul anului si cu o intensitate mai mare primavara si toamna, cand resursele de hrana din zona culturilor agricole se imputineaza si temperaturile exterioare devin tot mai coborate. Majoritatea rozatoarelor au regim variat de hrana, chiar omnivor, insusire care le permite sa se adapteze usor la cele mai diferite surse de hrana.
Deratizarea se realizeaza urmarind doua scopuri: profilactic sau de combatere. Deratizarea cu caracter profilactic urmareste controlul rozatoarelor inainte de observarea prezentei acestora sau atunci cand s-a constatat un grad mic de infestare cu rozatoare, in vederea prevenirii aparitiei sau inmultirii acestora. Deratizarea in scopul combaterii rozatoarelor porneste de la premisa extentei rozatoarelor, atat prin observarea lor directa cat si prin observarea urmelor lasate de acestea, in anumite locatii.
Legislatia nationala in vigoare stipuleaza in mod clar obligativitatea efectuarii tratamentelor periodice de deratizare, conform Ordinului nr. 536 din 23.06.1997, „la intervale de maximum 6 luni; intre operatiunile periodice, se vor aplica proceduri de deratizare curente, de intretinere, in functie de prezenta vectorilor”.
In mediul urban, se impune efectuarea permanenta de deratizari pe domeniul public (spatii verzi, retele de canalizare ale domeniului public, malurile apelor, parcuri, etc.) sau gospodaria proprie (case, blocuri de apartamente, etc.), dar mai ales in spatiile ce le ofera conditii prielnice de dezvoltare, cum ar fi: subsolurile tehnice ale cladirilor, retelele de canalizare, depozitele alimentare, unitatile de productie alimentara sau farmaceutica, zonele de depozitare a deseurilor.
Solicitarile adresate Stevizo Serv pentru a interveni in urma identificarii prezentei rozatoarelor apar cu o frecventa mai ridicata din partea clientilor din domeniul alimentar, si nu este de mirare deoarece locatiile devin o sursa tentanta de hrana pentru acestea. Situatiile cu care se confrunta sunt diverse, localizate in diferite medii, incepand de la restaurante, hoteluri, agenti economici cu sau fara profil alimentar, farmacii, pana la persoane fizice care au apelat la societate deoarece au observat prezenta unui soricel sau a unui sobolan in locuinte, prezenta care inspira teama sau care a condus la pagube materiale, de exemplu cabluri electrice sau ale sistemului de alarma roase fapt care prezinta un pericol iminent de incendiu. Intre situatiile adesea intalnite mai mentioneaza prezenta rozatoarelor in subsolurile blocurilor unde exista sparturi sau orificii care faciliteaza accesul rozatoarelor in interior si unde sunt depozitate alimente sau ofera o sursa de incalzire; in locurile unde deseurile menajere nu sunt indepartate in timp scurt deoarece acestea devin o sursa constanta de hrana; in incinta gospodariilor care detin animale de casa deoarece acestea sunt hranite adesea in exterior oferind o alta sursa de hrana rozatoarelor; si nu rareori in case sau apartamente, infestarea realizanduse prin intermediul canalizarii neetanseizate sau a altor orificii lasate descoperite de proprietari.
Industriile alimentara, farmaceutica si cele conexe reprezinta sectoarele unde riscul infestarii cu insecte si rozatoare este cel mai ridicat. Controlul daunatorilor din aceste industrii prezinta o importanta deosebita, atat prin riscul de contaminare microbiologica, cat si prin alterarea fizica si organoleptica a alimentelor. Eliminarea riscului biologic determinat de daunatori trebuie urmarit pe intreg traseul alimentelor, de la faza de productie, pana ajunge la consumatorul final.
Societatea noastra recomanda mai ales pentru domeniul alimentar si cel farmaceutic dar si pentru domeniile conexe, datorita eliminarii riscurilor de contaminare a produselor si de intoxicare directa sau indirecta a populatiei, metoda  ecologica. Aceasta metoda consta in utilizarea unor produse netoxice pentru capturarea si indepartarea rozatoarelor.
Secretul unui serviciu de deratizare eficient consta in aplicarea metodelor in functie de specificul fiecarei locatii in parte.



Un comentariu: